Trzymaj formę! To inicjatywa propagująca zdrowy styl życia o unikalnym, dwukierunkowym podejściu: propagującym zbilansowane odżywianie połączone z regularną aktywnością fizyczną.
Program „Trzymaj Formę!” pomaga rozwijać zainteresowania uczniów i kształtuje ich prozdrowotne nawyki.
Zachęcamy do zapoznania się z kilkoma ciekawostkami;)
TALERZ ZDROWIA
Zróżnicowany i zbilansowany sposób odżywiania to podstawa. Sprawdź na Talerzu Zdrowia, jakie produkty powinna zawierać Twoja dieta. Nie zapomnij o aktywności fizycznej – ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.
1. Zbilansowana dieta, to taka, która dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz odpowiednią ilość energii. Powinna być jak najbardziej zróżnicowana i uwzględniać produkty ze wszystkich grup wyszczególnionych w Talerzu Zdrowia w odpowiednich proporcjach.
Dlatego sam musisz w odpowiedni sposób zestawiać spożywane produkty. Ważne, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin, składników mineralnych i energii, pamiętając jednocześnie o tym, żeby nie przesadzać z cukrem, tłuszczem i solą. Gdy w jednym posiłku zjesz ich więcej, postaraj się, aby w kolejnym było ich mniej. Pamiętaj również, że energia, którą przyjmujesz w posiłkach i ta, którą spalasz, powinny się równoważyć. Stosując powyższe zasady w łatwy sposób zbilansujesz całodzienną dietę.
WARZYWA I OWOCE
Warzywa i owoce to bogactwo makro- i mikroelementów – np. magnezu, potasu czy wapnia. Zawierają również błonnik. Ma on kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Błonnik zapewnia prawidłowe działanie naszego układu pokarmowego i wpływa na ograniczenie wchłaniania węglowodanów oraz cholesterolu z pożywienia. Doskonale wypełnia żołądek zapewniając uczucia sytości na dłużej. Dlatego ważne jest, aby sięgać po produkty, które go zawierają. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi ok.19 g.
Wystarczy, że pięć razy dziennie sięgniesz po witaminową przekąskę: jabłko, pomidor, banan, kiwi.
PRODUKTY ZBOŻOWE
Produkty zbożowe powinny stanowić główne źródło energii i być spożywane z każdym posiłkiem w ciągu dnia. Są one najlepszym źródłem węglowodanów złożonych, które zgodnie z zaleceniami powinny pokrywać od 50% do 70% Twojego dziennego zapotrzebowania na energię.
W codziennej diecie wykorzystuj różnorodne produkty: kasze, makarony, pieczywo, ryż, płatki zbożowe, otręby.
Najlepiej, jest spożywać produkty pełnoziarniste, które dostarczają nie tylko energię, ale również cenne witaminy (szczególnie z grupy B) i składniki mineralne (magnez, potas czy żelazo) oraz błonnik.
MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Mleko i produkty mleczne stanowią źródło łatwo przyswajalnego wapnia – który jest podstawowym składnikiem budulcowym naszych kości. Dlatego też, mleko i jego przetwory muszą się znaleźć w codziennej diecie.
Produkty z tej grupy dodatkowo są również źródłem wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D.
Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka czy sery. Natomiast osobom dorosłym zaleca się, aby spożywały produkty z tej grupy dwa razy dziennie.
PRODUKTY BIAŁKOWE
Ryby, mięso, drób, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych – to produkty będące źródłem pełnowartościowego białka.
Białko to podstawowy budulec tkanek organizmu, który zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój, jak i właściwą jego regenerację. Białka uczestniczą w przemianie materii i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Budują mięśnie, wchodzą w skład enzymów, hormonów i przeciwciał.
W normalnej diecie białko stanowi 10-15% wartości energetycznej. To, ile białka potrzeba człowiekowi zależy od jego płci, wieku, aktywności fizycznej. Pamiętaj, spożywaj codziennie 2 porcje produktów, które są źródłem białka
TŁUSZCZE
OGRANICZAJ SPOŻYCIE TŁUSZCZÓW ZWIERZĘCYCH
Każdy organizm potrzebuje określonej ilości tłuszczów. Stanowią one ważny składnik żywności niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Tłuszcze dostarczają i uczestniczą w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K), stanowią materiał budulcowy błon komórkowych, a także biorą udział w wielu przemianach biochemicznych.
Niestety, tłuszcze są również najbardziej kalorycznym paliwem dla naszego organizmu. Mają dwa razy więcej kalorii niż węglowodany czy białka. Spożywaj jak najmniej tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają niezdrowe kwasy tłuszczowe nasycone (smalec, tłuste mięsa).
Staraj się zastąpić je tłuszczami roślinnymi, które dostarczają niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pamiętaj!
Spożywanie nadmiaru tłuszczów i jednoczesny brak ruchu, to pierwszy krok do nadwagi! Dlatego zwracaj uwagę na to, co i w jakiej ilości jesz !
Sprawdzaj informacje o zawartości tłuszczów w produkcie zamieszczone na opakowaniu.
PIJ WODĘ, CODZIENNIE przynajmniej 1,5-2 litry
Woda stanowi około 65-70% masy ciała ludzkiego i pełni w organizmie wiele ważnych funkcji.
Podstawowe znaczenie wody dla organizmu wynika z tego, że jest ona doskonałym rozpuszczalnikiem i środkiem transportu składników odżywczych do komórek naszego ciała. Woda usuwa zbędne produkty przemiany materii oraz związki toksyczne z organizmu.
Zapotrzebowanie organizmu na wodę zależy m.in. od aktywności fizycznej, masy ciała i ilości przyjmowanego pożywienia, a także od czynników zewnętrznych – jak temperatura otoczenia czy wilgotność powietrza. Według aktualnych zaleceń, nasz organizm potrzebuje średnio około 1,5 –2 litrów płynów dziennie.
Pamiętaj, że w czasie upalnych dni i podczas ciężkiego wysiłku fizycznego potrzebujesz większego nawodnienia, gdyż tracisz ok.0.5 litrawody na godzinę!
Ruch TO ZDROWIE !
Gdy jesteś aktywny fizycznie Twój mózg jest też bardziej aktywny. Mózg ludzi, którzy uprawiają aktywność fizyczną ma dużo większe możliwości poznawcze, ponieważ jest lepiej dotleniony. Więc gdy się ruszasz, pomagasz sobie w nauce.
Aktywność fizyczna pozwala lepiej radzić sobie ze stresem i nudą!
Aktywność, która sprawia ci przyjemność, poprawia stan Twojego zdrowia i wygląd
/M. Urbańska/